Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Het ministerie van Onderwijs treft diverse maatregelen om de leerlingendaling tegen te gaan. Zo stelt het ministerie geld beschikbaar aan schoolbesturen voor het inzetten van een regionale procesbegeleider leerlingendaling. Het ministerie benadrukt ook het belang van samenwerking tussen schoolbesturen en gemeenten om de leerlingendaling op te vangen. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil een betere samenwerking op regionaal niveau mogelijk maken. Met de bekostiging van het ministerie van Onderwijs kan een schoolbestuur een opdracht geven aan een onafhankelijke regionale procesbegeleider. Een onafhankelijke partij kan ook worden aangesteld met het doel ervoor te zorgen dat samenwerking tot stand komt tussen schoolbesturen en gemeenten in de regio. Schoolbesturen kunnen in samenwerking met de procesbegeleider een meerjarig plan opstellen om het onderwijsaanbod toekomstbestendig te maken.

Het ministerie heeft ook een landelijke helpdesk leerlingendaling opgezet en een kennisplatform waaronder partijen met elkaar verbonden worden.

© Nationale Onderwijsgids