Normal_schoolreisje_kinderen_bus

De vrijwillige bijdrage voor ouders kan soms oplopen tot meer dan 500 euro per jaar. Ouders die dit financieel niet redden, voelen zich vaak toch gedwongen het geld over te maken. Daarom wil de SP dat de vrijwillige bijdrage niet hoger dan 50 euro mag zijn. Dit meldt Metro.

De vrijwillige ouderbijdrage wordt gebruikt voor onder andere kamp, schoolreisjes en de kerstviering. Op de meeste scholen houdt de bijdrage bij 40 tot 50 euro per jaar wel op, maar volgens een inventarisatie van de SP zijn uitschieters van meer dan 500 euro mogelijk. Zo wordt er ook voor schoolreisjes, kampen en schoolzwemmen regelmatig extra geld boven de ouderbijdrage gevraagd terwijl dit eigenlijk niet mag. Een derde van de ouders kan dit geld niet missen, maar voelen zich toch onder druk gezet het geld over te maken. Volgens SP-Kamerlid Tjitske Siderius kunnen de kinderen anders niet mee met allerlei schoolactiviteiten.

Ouders die niet betalen worden in sommige gevallen behoorlijk onder druk gezet. Zo zijn er scholen die de ouders die niet betalen uitnodigen voor een gesprek onder vier ogen. Bij het SP-meldpunt kwamen zelfs meldingen over scholen die aanmaningen versturen als de 'vrijwillige' bijdrage niet betaald wordt. “Het wordt hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt. Op de meeste scholen worden gelukkig goede dingen gedaan met de ouderbijdragen. Maar het gaat helaas niet overal even goed. Uiteindelijk komt dit ook omdat scholen minder geld krijgen. De oplossing is dat de scholen ruimhartig worden gefinancierd. Als dat goed geregeld is kan voor de ouderbijdrage een maximum van zo’n 50 euro worden afgesproken. Zo wordt nooit iemand uitgesloten”, aldus Siderius.

© Nationale Onderwijsgids