Normal_islamitische_basisschool

Het ministerie van Onderwijs gaat niet akkoord met de oprichting van een nieuwe islamitische basisschool in Zoetermeer. Begin 2014 diende de Islamitische Stichting Nederland voor Onderwijs een Opvoeding een verzoek in om een school te starten. Door gebrek aan animo voor de school wees de gemeente het verzoek af. Het ministerie komt nu tot hetzelfde besluit. Dit meldt Omroep West.

De gemeente Zoetermeer zegt in principe elke school die kwalitatief goed onderwijs biedt een kans te willen geven. Mits er voldoende animo voor de school is en dat is hier niet het geval, meent de gemeenteraad. Volgens de wet moet een startende school binnen vijf jaar 317 leerlingen weten te werven. Het leerlingaantal moet vervolgens 15 jaar lang op dit niveau blijven. De gemeente verwacht niet dat de school aan dit criterium zal kunnen voldoen.

De stichting gebruikte zelf cijfers van een basisschool in Dordrecht als basis voor een leerlingprognose maar de gemeente vindt de beide situaties niet vergelijkbaar. In Dordrecht bestaat de islamitische gemeenschap voornamelijk uit Turkse en Marokkaanse allochtonen terwijl in Zoetermeer veel meer Surinamers wonen. Ook komt in Dordrecht een groot deel van de islamitische leerlingen uit randgemeenten. In Zoetermeer zijn er in de omliggende gemeenten echter al islamitische scholen.

Na de afwijzing van de gemeente ging de stichting in beroep bij het ministerie van Onderwijs. Minister Bussemaker stelt de gemeenteraad van Zoetermeer in het gelijk en heeft het beroep van de stichting ongegrond verklaard.

© Nationale Onderwijsgids