Normal_onderwijs_schoolbord_

De gemeente Ommen wil niet langer wachten tot de rijksoverheid met een oplossing komt. Vanaf vandaag gaan de kinderen van AZC Besthmenerberg naar school. Dankzij een creatieve aanpak is dit mogelijk geworden. Dit meldt de gemeente.

Omdat de groep kinderen een andere wijze van onderwijs vraagt dan het reguliere onderwijs, krijgen ze les in een apart lokaal. Directeur Hendriks van obs Dennenkamp: “Ik ben blij dat we met elkaar een mogelijkheid hebben gevonden om dit te realiseren. Helaas kunnen we niet aan alle kinderen onderdak en onderwijs bieden.” De lessen worden verzorgd door net afgestudeerde leraren van de Lerarenopleiding, in het kader van programmabegeleiding van het COA. De jongste groep blijft op het tijdelijke schooltje op het park. Zij krijgen les van een bevoegde vrijwilliger.

Wethouder Scheele is blij dat het gelukt is om onderdak te vinden voor de schoolkinderen van het asielzoekerscentrum, ondanks het uitblijven van financiering door de overheid. “Het is een vreemde gewaarwording dat het ene ministerie de druk opvoert bij gemeenten om asielzoekers onderdak te bieden en het andere ministerie vervolgens niet in beweging lijkt te komen om de noodzakelijke faciliteiten, zoals onderwijs, te financieren”, aldus Scheele.

Tot dusver werden de kinderen opvangen op een geïmproviseerd schooltje op het AZC-terrein en kregen zij les van vrijwilligers. Wethouder Scheele: “Bij de schoolbesturen van Ommense scholen merkten we een grote bereidheid om mee te werken, maar al snel liepen we tegen het probleem aan van de financiering. Want onderwijs kost geld. En zeker als je een groep kinderen op school krijgt met een dergelijke achtergrond, vergt dat speciale aandacht en extra inzet. Het probleem ontstaat doordat de financiering die een school krijgt, wordt vastgesteld op basis van het aantal leerlingen op 1oktober. Omdat het pas na 1 oktober bekend werd dat er leerlingen onderwijs moesten krijgen, tellen deze kinderen niet mee bij de telling in 2014 en in oktober 2015 zijn ze weer weg. Dit betekent dat de relatief kleine scholen in Ommen een forse toename in werk zouden krijgen, maar geen vergoeding.”

© Nationale Onderwijsgids