Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

Het wetsvoorstel registratie ontwikkelingsperspectief is aangenomen door de Tweede Kamer. In het voorstel staat dat scholen moeten gaan registreren voor welke periode een leerling een ontwikkelingsperspectief heeft en welke kinderen naar een orthopedagogisch didactisch centrum gaan. Epilepsiescholen en cluster 1 en 2 instellingen moeten registreren welke leerlingen zij buiten hun eigen school begeleiden. Dit meldt passend onderwijs.nl. 

Het op dinsdag aangenomen wetsvoorstel regelt dat en hoe scholen in hun leerlingenadministratie bij moeten gaan houden welke leerling gedurende welke periode een ontwikkelingsperspectief heeft. De scholen moeten daarnaast gaan registreren welke leerlingen op een orthopedagogisch didactisch centrum zijn geplaatst. Instelling voor cluster 1 en 2 en epilepsiescholen, zo staat in het voorstel, dienen te registreren welke leerlingen zij buiten hun eigen instelling begeleiden. Het wetsvoorstel moet eerst nog door de Eerste Kamer komen voordat de wet ingevoerd wordt. Waarschijnlijk behandelt de Eerste Kamer het voorstel voor de zomer, zodat de wet per 1 augustus 2015 kan ingaan.
 
Volgens staatssecretaris Dekker is de registratie nodig om een eerste inzicht te geven in welke leerlingen extra ondersteuning ontvangen. De extra administratieve lasten, zo stelt Dekker, zijn noodzakelijk voor de evaluatie van het passend onderwijs. Desondanks stelt de staatssecretaris wel dat aanvullend onderzoek nodig is om iets te kunnen zeggen over de opbrengsten van het passend onderwijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids