Normal_14199443880031_2

(Novum) - Jim Bakkum en Guido Spek gaan ter voorbereiding op hun rol in de musical Hartsvrienden op bezoek bij een lagere school. Zij gaan met kinderen van 7 jaar in gesprek om zich voor te bereiden op het stuk, waarin zij zelf ook kinderen van 7 moeten spelen.

Hartsvrienden volgt twee broers die door het noodlot worden gescheiden en elkaar later in het leven weer tegenkomen. "We spelen onze personages op 7-, 14- en 26-jarige leeftijd", vertelt de 24-jarige Spek. "Het is best lastig om je in kinderschoenen te verplaatsen. Ik heb geprobeerd me te herinneren wat ik toen deed: ik begon met acteren bij Jeugdtheater Hofplein, ik keek elke avond naar het Jeugdjournaal en het Klokhuis."

Toch denkt de acteur, bij het grote publiek vooral bekend als tienervader en ex-junk Sjoerd Bouwhuis in Goede Tijden, Slechte Tijden, dat er niet extreem veel verschil is tussen de persoon die hij was op die leefijd en nu. "Je wordt misschien wat wijzer, maar ik denk dat ik als mens nog vrijwel hetzelfde ben."

De Nederlandse versie van Bloodbrothers, zoals de musical officieel heet, is trouwens een moderne bewerking. "Van veel grote muziekproducties mag geen seconde worden veranderd als het stuk opnieuw wordt opgevoerd", legt de acteur uit. "Maar dit is bij uitstek een musical waarmee je als maker een nieuwe doelgroep kan aanspreken." Zo wordt de verteller gespeeld door Yes-R, die de teksten rapt. "En we hebben thema's als geloof en de verdeling tussen arm en rijk breder getrokken. Dat zijn onderwerpen waar de kranten anno 2015 nog steeds vol mee staan."

Zelf kent Spek genoeg broederliefde: hij komt uit een gezin van zeven kinderen. "Voor vrienden kies je, familie krijg je", lacht hij. "Maar het is wel een bepaalde verbondenheid die zich lastig laat omschrijven maar heel onvoorwaardelijk is. Ik kon mijn oudere broer en zussen heel irritant vinden, maar leerde tegelijkertijd ook heel veel van ze."

Hartsvrienden gaat eind januari in première en is daarna tot half mei door het hele land te zien.