Logo_logo_heem

De kinderen van basisschool ’t Heem in Hengelo krijgen na de kerstvakantie gewoon Montessori-onderwijs in het voor hun vertrouwde schoolgebouw. De leerkrachten keren echter niet terug. Dit is de uitkomst van het faillissement van de basisschool, dat de rechter op 26 november heeft uitgesproken. Het team en de ouders zijn hierover woensdag geïnformeerd.

De afgelopen periode zijn alle mogelijke oplossingen onderzocht, met de intentie het onderwijs met zo min mogelijk verstoring voor de kinderen voort te zetten met behoud van de huidige leerkrachten. Curator mr. J. van der Hel werkte hierbij intensief samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de Onderwijsinspectie, gemeente Hengelo en Stichting Scholengroep Primato. Hieruit is gebleken dat het onmogelijk is om het bestaande team van ’t Heem te behouden. Dit betekent dat de 19 medewerkers met ingang van het nieuwe kalenderjaar niet meer werkzaam zijn op ’t Heem.

De leerlingen ontvangen tenminste tot aan de zomervakantie Montessori-onderwijs in het zelfde gebouw. Openbaar onderwijsbestuur Primato neemt vanaf januari 2015 het onderwijs op de locatie van ’t Heem voor zijn rekening. Het pand aan de Gerststraat is in eigendom van de gemeente Hengelo. De gemeente hecht groot belang aan de continuïteit van het onderwijs voor de leerlingen. Daarom heeft de gemeente in dit proces een regisserende rol op zich genomen. Primato benut de periode tot aan de zomervakantie om de verdere toekomst van het Montessori-onderwijs in samenspraak met de ouders vorm te geven.

Vanuit de onderwijsinspectie is Marc Spierings betrokken geweest bij de afhandeling van het faillissement van ’t Heem. Hij betreurt dat het niet gelukt is om het team te behouden. “Alle opties zijn verkend”, aldus Spierings. “We hebben hier echter te maken met diverse beperkingen in verschillende wet- en regelgeving. Herhaling van de aanleiding voor het faillissement in november -  waarbij de rechter uiteindelijk oordeelde dat er sprake was van overgang van onderneming -  wilden we nu uiteraard uitsluiten. Daarom hebben we uitgebreid juridisch advies ingewonnen, voordat we overtuigd waren dat dit de enige mogelijkheid was om het onderwijs op ’t Heem voort te zetten. Een hard gelag voor alle betrokkenen, met name natuurlijk voor de mensen die er werken. Voor de langere termijn gaan we kijken of de wet hier niet op moet worden aangepast. Dat kost echter veel tijd en daar hebben ’t Heem en zijn docenten niets aan. Een forse tegenvaller.”

© Nationale Onderwijsgids