Jury van Direnwoordpret kiest 'behangersbij' als beste dierenwoord

Scholen uit heel Nederland hebben bijzondere woorden ingestuurd naar 'Dierenwoordpret', de educatieve wedstrijd waarin Bruna en National Geographic Junior samenwerken. Het woord dat de jury unaniem als meest origineel beoordeelt, is van verrassende eenvoud, maar betreft een bijzonder beestje: de behangersbij. Groep 3 van basisschool Appelgaard in Nijkerk wint daarmee een compleet verzorgde excursie voor de hele klas naar Naturalis in Leiden. 

Aan deze derde editie van 'Woordpret' hebben naar schatting 2000 klassen meegedaan. Dit jaar was de opdracht om bestaande dierenwoorden te maken met de letters met punten die de kinderen gratis bij de Bruna winkels konden ophalen. Naast de prijs voor het meest originele woord stelt Bruna voor de woorden met de hoogste puntenwaarde voor elke groep een koffer vol boeken ter waarde van 600,- euro beschikbaar. 

De zwartbekzeezwaluw is dit jaar populair, want de naam van dit dier is verspreid over het land door maar liefst drie klassen ingediend. Andere voorbeelden van prijswinnende woorden met hoge waarde zijn 'nachtegaalrietzanger', 'kangoeroebuideltjes' en 'galapagosreuzenschildpadden'. 

De driekoppige jury was het in de keuze voor 'behangersbij' als winnaar al snel eens. Jurylid en bekende boswachter Arjan Postma licht toe: "Het leuke eraan is dat deze bijen in Nederland leven. Ze snijden cirkelvormige stukjes uit bladeren en bekleden daarmee hun nest. Door de naam van de bij kun je je echt een voorstelling maken bij hoe dit beestje te werk gaat en daarom vinden wij het origineel." Renske Lamers van National Geographic Junior voegt daaraan toe: "Je kunt aan de woorden zien dat de klassen echt met elkaar hebben nagedacht, met de encyclopedie en het woordenboek erbij. Het is duidelijk teamwerk." 

Dat is precies wat de wedstrijd beoogt, legt derde jurylid en manager kinderboeken bij Bruna Daniëlle Koudstaal uit: "We willen graag dat kinderen samen met taal bezig zijn zodat ze hun woordenschat op een speelse manier vergroten. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling, waar wij met deze wedstrijd aan hopen bij te dragen."

Alle winnaars en woorden van 'Dierenwoordpret' zijn terug te vinden op www.bruna.nl/woordpret.

© Nationale Onderwijsgids