Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Vijf Amsterdamse schooldirecteuren vrezen dat het basisonderwijs uit de achterstandswijken in de stad zal verdwijnen als er niet snel meer aandacht en geld komt. De scholen kunnen door gebrek aan geld niet het onderwijs geven dat de kinderen in deze wijken nodig hebben, zeggen de bestuurders. Zij verwachten dat steeds meer ouders zullen kiezen voor 'witte' scholen met hoge scores op de Cito-toets. Dit meldt het Parool.

“Met de kwaliteit van onderwijs heeft het niets te maken”, zegt een van de vijf directeuren, Alex Bakker van basisschool De Kinderboom. “Het onderwijs is hier heel goed maar de kinderen komen met een achterstand naar school. Er is toen ze klein waren niet met regelmaat tegen hen gepraat of met hen gespeeld en ze kijken niet naar Sesamstraat”. Volgens Bakker kan zelfs uitstekend onderwijs die achterstand niet zomaar goedmaken.

Samen met de vier andere schoolbestuurders heeft Bakker een manifest opgesteld. Zo moeten de scholen in de achterstandswijken voorrang krijgen op andere scholen als het om de verdeling van het onderwijsbudget gaat. “We hebben het geld gewoon harder nodig”, zegt Bakker. Om de achterstandsleerlingen te begeleiden zijn de beste leerkrachten nodig maar de directeuren zeggen nu te weinig middelen te hebben om die leraren aan te trekken en te behouden.

Dertig basisscholen, verspreid over de acht zogenoemde focuswijken in Amsterdam, hebben zich achter het manifest van de directeuren geschaard. Maar het probleem doet zich ook in andere buurten en op middelbare scholen voor, zegt Bakker. Onderwijswethouder Simone Kukenheim heeft toegezegd in gesprek te gaan met de directeuren.

© Nationale Onderwijsgids