Normal_baby5645

Baby's die bij hun geboorte zwaarder zijn, presteren later beter op school. In alle klassen van de lagere school scoren baby's die relatief zwaar zijn bij hun geboorte betere cijfers dan kinderen met een laag geboortegewicht. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Northwestern University. Dit meldt NU.nl.

De wetenschappers vonden tijdens hun studie een significant verband tussen het geboortegewicht van baby's en hun schoolprestaties. De onderzoekers namen de gegevens van 1,3 miljoen kinderen in de Verenigde Staten onder doe loep. Vanaf de geboorte tot het einde van de lagere school werden de kinderen gevolgd. Er deden 15.000 tweelingen mee aan het onderzoek. Het verband tussen geboortegewicht en schoolprestaties werd ook bij deze tweelingen geconstateerd: de zwaarste helft van een tweeling scoort over het algemeen iets beter op school dan zijn lichtere broertje of zusje.
 
Hoofdonderzoeker David Figlio vermoedt dat zware baby's betere schoolresultaten halen omdat zij gemiddeld iets langer in de baarmoeder verblijven. De hersenen van deze kindjes zouden daardoor bij hun geboorte beter ontwikkeld zijn. Volgens Figlio kunnen kinderen hun hele jeugd profiteren van een dergelijk voordeel. "Ons onderzoek ondersteunt het idee dat een lange zwangerschap en het bijbehorende hoge geboortegewicht goed is,” zo schrijven de onderzoekers.
 
Figlio plaatst echter wel een kanttekening bij de studie. Het verband tussen geboortegewicht en schoolprestaties is maar relatief, zo stelt de hoofdonderzoeker, andere factoren zoals de opleidingen van de ouders, hebben meer invloed op de schoolprestaties van het kind. "Je kunt beter een baby zijn met een laag geboortegewicht en een moeder hebben met een goed opleiding dan dat je zware baby bent van een moeder die nooit haar school heeft afgemaakt", aldus de onderzoeker.
 
© Nationale Onderwijsgids