Normal_vlag_belgie

Bijna 20.000 Nederlanders volgen onderwijs in Vlaanderen, zo stelt Vlaams parlementslid Koen Daniëls van Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) in de vrijdageditie van De Standaard. Het aantal Nederlanders dat in België onderwezen wordt stijgt al jaren. België besteedt nu rond de 134 miljoen euro aan het opleiden van deze Nederlanders. Dit meldt de Telegraaf. 

Het aantal Nederlanders dat de grens over gaat naar België om daar onderwijs te volgen stijgt al jaren. Nederlanders gaan in toenemende mate naar basisscholen, middelbare scholen, de universiteit of andere onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld: in het studiejaar 2002-2003 volgden ruim 2000 Nederlanders hoger onderwijs in België, terwijl dit aantal in het studeijaar 2012-2013 verdriedubbeld was naar 6100. 
 
Het verzorgen van het onderwijs voor al deze Nederlanders kost België ongeveer 134 miljoen, zo berekende de N-VA. De N-VA stelt dat ze bij de berekening van het kostenplaatje rekening hebben gehouden met het feit dat circa 3000 Belgen onderwijs volgen in Nederland. “Die zijn er van afgetrokken”, zei Daniëls. De N-VA kaart het onderwerp niet aan omdat ze plan is de rekening naar Nederland te sturen. “Wij vinden de wisselwerking met Nederland een meerwaarde,” aldus de partij. Daniëls heeft het onderwerp nu aangekaart om dat hij vindt dat over dit onderwerp 'gepraat moet kunnen worden'. Met name omdat Nederland in de laatste jaren aan het bezuinigen is op Nederlandse scholen in het buiten waar ook veel Vlamingen naartoe gaan. Hetzelfde geldt voor de Open Universiteit en de Nederlandse Taalunie. 
 
© Nationale Onderwijsgids