Normal_2010-nl-p01-groningen-positiekaart-gemnamen

Sinds dinsdag bestaat er een Groningse afdeling van de Stichting Behoud Kleine Scholen. De Stichting had al regionale afdelingen in Limburg, Overijssel en Zeeland. In Noord-Groningen dreigen veel kleine scholen gesloten te worden of zijn inmiddels gesloten. Dit meldt RTV Noord. 

Onderwijs moet gezien worden als onderdeel van de leefbaarheid van krimpdorpen. De Groningse afdeling van de Stichting Behoud Kleine Scholen maakt zich hard voor dit standpunt. De stichting vindt daarnaast dat de schoolbesturen van scholen in Noord-Groningen transparanter moeten worden. Ook moeten ouders en dorpen meer te zeggen krijgen wanneer een school door krimp dreigt te sluiten. De stichting pleit er tevens voor dat er meer over creatieve oplossingen moet worden nagedacht. 
 
Noord-Groningen is een krimpregio. Dit houdt in dat scholen kampen met dalende leerlingenaantallen. Hierdoor zijn al veel kleine scholen gesloten of dreigen zij kopje onder te gaan. De inwoners van de dorpen waar de kleine scholen in staan, vrezen echter dat hun dorp geen lang leven heeft beschoren als de school verdwijnt. Onderwijs, zo vindt de stichting, moet dan ook gezien worden als onderdeel van de leefbaarheid van het dorp. 
 
© Nationale Onderwijsgids