Normal_strooigoed_sinterklaas_pepernoten_snoep_wiki_-c_

(Novum) - De overheid bemoeit zich niet met de manier waarop Sinterklaas wordt gevierd. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in antwoord op Kamervragen van de ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren over het 'Pietoverleg'.

Bontes en Van Klaveren hadden Asscher gevraagd stelling te nemen tegen de 'Zwarte Piet-hetze', maar die is dat niet van plan. "Er is geen sprake van een wet, richtlijn of andere vorm van verplichting die door de overheid wordt opgelegd als het gaat om de wijze waarop het sinterklaasfeest wordt gevierd." Asscher heeft al vaker gezegd dat hier geen taak voor de overheid ligt.

Het sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen, stelt de vicepremier verder. "Het is aan de samenleving om te bepalen of en hoe het sinterklaasfeest wordt gevierd en welke onderdelen daarbij horen." Uit de brief blijkt verder dat het 'Pietoverleg' inmiddels heeft plaatsgevonden.

Asscher doet daar verder geen mededelingen over. Wel is het belangrijk dat 'alle partijen de kans krijgen om hun standpunt over dit onderwerp via een respectvolle dialoog uit de dragen'.