Opening brede schoolplein Lelystad (foto: Fotostudio Wierd)

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het realiseren van een nieuw schoolplein voor de naast elkaar gelegen openbare basisschool de Triangel en christelijke basisschool de Schakel in Lelystad. Het plein is nu klaar. Wethouder Elly van Wageningen van Onderwijs was gisteren aanwezig bij de feestelijke opening.

De wethouder werd op het plein ontvangen door de leerlingen van beide scholen. Door samen met de leerlingen in een lange sliert over het plein en om de twee schoolgebouwen te lopen, werd het nieuwe plein symbolisch omarmd en officieel voor geopend verklaard. De leerlingen trakteerden de wethouder vervolgens op een speciaal lied begeleid door dans. Wethouder Van Wageningen: “Bijzonder is dat het brede schoolplein van De Schakel en De Triangel een ‘gezamenlijk’ brede schoolplein is. De scholen delen hun buitenruimte en speelvoorzieningen, waardoor er voor de leerlingen van beide scholen in de pauzes extra veel te beleven is. Het gezamenlijke schoolplein geeft daarnaast vorm aan de goede samenwerking tussen beide scholen. Doordat de pleinen één geheel vormen, zijn de scholen nu ook letterlijk met elkaar verbonden.”

Het ontwerp voor het brede schoolplein is in samenwerking tussen de scholen en de gemeente tot stand gekomen. Ook de leerlingen van beide scholen en de buurtbewoners mochten input leveren voor het ontwerp.  Het resultaat is een sportief schoolplein. Met nieuwe speelvoorzieningen als een basketbalveldje en een renbaan worden de kinderen uitgedaagd om lekker te bewegen tijdens de pauzes, maar ook na schooltijd. En dat is precies de bedoeling van een brede schoolplein.  

Brede schoolpleinen zijn namelijk niet alleen in gebruik onder schooltijd, maar bieden ook buiten schooltijd een speelplek en ontmoetingsplek voor alle kinderen en buurtbewoners. Het brede schoolplein draagt daarmee bij aan een verbeterde verbinding tussen de scholen en de buurt. Daarnaast wordt de beschikbare (speel)ruimte in de wijk goed benut. Het brede schoolplein van De Schakel en De Triangel is het twaalfde brede schoolplein in Lelystad. Momenteel wordt gewerkt aan nog een brede schoolplein bij katholieke basisschool de Kring. Ook de MFA Zuiderzeewijk krijgt een brede schoolplein.

© Nationale Onderwijsgids