Logo_download__1_

Op donderdag 2 oktober tekenen de coöperatie BreedSaam en de gemeente Breda een overeenkomst waarmee de verantwoordelijkheid voor de schoolgebouwen van het primair onderwijs en het speciaal onderwijs in Breda bij de gezamenlijke 11 schoolbesturen komt te liggen.  Afgelopen juli is de coöperatie van de 11 schoolbesturen opgericht. Dit meldt Breda.nl.

Op 1 januari 2015 worden alle schoolgebouwen en de bijbehorende grond door de coöperatie van de gemeente gekocht. De coöperatie doet dat via het jaarlijkse bedrag dat de gemeente eerst voor onderwijshuisvesting kreeg, maar dat nu naar de coöperatie gaat (ook doordecentralisatie onderwijshuisvestingsgelden genoemd).

Miriam Haagh, wethouder van Onderwijs: “We hebben hier in Breda te maken met een unieke situatie. De 11 schoolbesturen, verenigd in BreedSaam, regelen samen welke scholen welke budgetten krijgen voor renovatie of nieuwbouw. Wij zitten daar niet meer tussen, maar zorgen er jaarlijks voor dat het geld beschikbaar gesteld wordt aan de coöperatie. Zo kunnen scholen sneller en beter gebouwd of aangepast worden aan de eisen die modern onderwijs aan de gebouwen stelt. En dát komt de leerlingen weer ten goede, voor wie we het uiteindelijk allemaal doen”.

Volgens Frank van Esch, woordvoerder van Bestuurlijk Overleg Breda, de vereniging van alle schoolbesturen in Breda, gaat BreedSaam de komende acht jaar zo'n 60 miljoen euro investeren in schoolgebouwen van het primair en speciaal onderwijs in Breda. 

© Nationale Onderwijsgids