Normal_hamer_rechtbank

Een moeder heeft een zaak aangespannen tegen de Utrechtse Professor Kohnstammschool om ervoor te zorgen dat de basisschool Zwarte Piet verbant uit het onderwijsaanbod. De procedure is aangespannen bij het College voor de Rechten van de Mens en moet ervoor zorgen dat de school 'Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt.' De school weigert. Dit meldt het AD. 

Volgens de moeder is Zwarte Piet discriminerend en 'wordt in de hoofden van de kinderen het beeld opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zijn.' Dit zou onder andere tot uiting komen in schoolopdrachten als 'Corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'. De moeder heeft meerdere kinderen op de openbare Prof. Kohnstammschool zitten, waar het merendeel van de leerlingen van Nederlandse komaf is. 

Thea Meijer, voorzitter van het schoolbestuur SPO Utrecht, vindt niet dat Zwarte Piet zomaar verboden moet worden. “We hebben gezegd dat aan zo'n beslissing eerst een uitgebreide dialoog vooraf gaat. Daar is ze het niet mee eens. (…) Als een feest verandert, ga je mee. We zijn nu aan het aftasten hoe we met alle stromingen rekening kunnen houden. (…). 

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt de zaak op 15 oktober en bekijkt of de wetgeving over het gelijkheidsbeginsel door de school wordt overtreden. Er kan geen boete of andere sanctie worden opgelegd. 
 
© Nationale Onderwijsgids