Normal_sint_en_piet

De meeste basisscholen in de regio Utrecht zijn van plan dit jaar Sinterklaas 'als vanouds' te vieren, met zwarte Zwarte Pieten. Enkele scholen laten de beslissing afhangen van de aanpak van het Sinterklaasjournaal. 'Kinderen geven niet om de kleur die je hebt, maar om wat voor mens je bent. Daarom speelt deze discussie veel meer een rol voor volwassenen,' aldus directrice Ella Prins. Dit meldt het AD na een rondgang langs dertig scholen te hebben gemaakt.

De meeste basisscholen houden zich verre van de zwartepietendiscussie. Hier zijn verschillende redenen voor, zo legt Jolanda Verbon locatieleidster van de Da Costaschool uit. 'Bijna al onze leerlingen hebben een kleurtje, maar ik heb nog niemand horen klagen over Zwarte Piet. De docenten niet, de kinderen niet en ook de ouders niet,' zegt ze. Daarnaast besluit de school de piet zwart te houden omdat 'het niet zo is dat de huidige piet een neerbuigende karikatuur is, maar juist een hartstikke leuk en lief personage.' Ook Ella Prins, directrice van de Bilthovense Julianaschool heeft nog geen klachten ontvangen over Zwarte Pieten. Volgens de directrice speelt de zwartepietendiscussie zich niet af op het niveau van de kinderen, omdat kinderen veel meer geven om wat voor persoon iemand is dan om de huidskleur. 
 
Andere scholen, zoals De Rietakker in Bilthoven, De Boomgaard en de Sint Maartenschool in Utrecht, zeggen de aanpak van het Sinterklaasjournaal af te wachten voordat ze besluiten wat ze doen met hun Zwarte Pieten. De scholen weten nog niet of ze dit jaar de nieuwe of de oude sinterklaasliedjes in de klassen gaan zingen. 
 
© Nationale Onderwijsgids