Normal_koe_kind_boederij534

Er wordt momenteel gewerkt aan een toekomstvisie voor het jonge kind. Een groep kindopvangondernemers, wethouders en bestuurders uit het primair onderwijs werkt aan een voorstel waarin integrale voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar nagestreefd worden. 'Op naar 2020' moet in het tweede kwartaal van 2015 uitgewerkt zijn. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Het Kinderopvangfonds is de initiatiefnemer van het project om een gezamenlijke visie op papier te zetten. Eind deze maand wordt bekend gemaakt wat de visie van de groep is; deze dient vervolgens als basis voor het voorstel. Het is echter al duidelijk dat alle partijen streven naar integrale voorzieningen, de zogeheten Kindcentra, voor kinderen van 0 tot 12. 
 
Bij het project zijn ongeveer veertig organisaties betrokken, zowel groot als klein. De partijen praten bijvoorbeeld over welke wetten momenteel nog een belemmering vormen voor een intensieve samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Kinderopvangcentra proberen nu samen met wethouders en het onderwijs een kader van modellen te distilleren. Deze willen ze vervolgens in het voorstel aan het volgend kabinet presenteren zodat deze ermee aan de slag kan en waar de inspectie mee kan werken. 
 
Er moeten in Nederland vervolgstappen worden gezet om aansluiting te blijven houden met de rest van Europa, aldus Gijs van Rozendaal van het Kinderopvangfonds. 'Nederland heeft de afgelopen tien jaar grote sprongen gemaakt op het terrein van de kinderopvang en de vroeg- en voorschoolse educatie, maar nu zou het streven moeten zijn om de vervolgstap te zetten. De bestaande voorzieningen moeten worden omgevormd tot een samenhangend systeem dat beschikbaar is voor alle kinderen vanaf drie jaar, en op vrijwillige basis vanaf twee-en-en-half jaar.'
 
© Nationale Onderwijsgids