Normal_hbo-opleiding-studie_examen_geslaagd_diploma

Het kabinet wil dat er meer aandacht komt voor toptalenten op alle niveaus. Ook zal 2015 in het teken staan van een modernisering in het basisonderwijs. Het kabinet wil samen met docenten, scholen en andere betrokken aan de slag om het aanbod toekomstbestendig te maken. In het vervolgonderwijs wordt geld gereserveerd voor het stimuleren van excellentie en internationalisering. Zo blijkt uit de gisteren gepresenteerde Rijksbegroting. 

Leraren en scholen geven aan dat de huidige kerndoelen weinig houvast bieden, niet ambitieus zijn en leerlingen onvoldoende voorbereiden op de uitdagingen die hen in de toekomst te wachten staan in studie of werk. Het kabinet wil daarom in 2015 aan de slag om het onderwijscurriculum in het funderend onderwijs te moderniseren.

In het voortgezet en beroepsonderwijs zet het kabinet in op excellentie. In 2015 kunnen middelbare scholieren de vermelding cum laude verdienen op hun eindexamendiploma. Vwo’ers krijgen de mogelijkheid hun opleiding in vijf jaar af te ronden.  Op steeds meer scholen wordt het mogelijk om individuele vakken op een hoger niveau af te ronden. Een havoleerling met een wiskundeknobbel kan dan wiskunde op vwo-niveau volgen bijvoorbeeld.

In het mbo is vanaf 2015 jaarlijks €25 miljoen gereserveerd voor een excellentieprogramma en wordt er serieus werk gemaakt van internationalisering. Daarnaast is er vanaf volgend jaar € 75 miljoen extra beschikbaar voor technische en andere kostbare opleidingen in het mbo. Nieuw in het mbo zijn de kwaliteitsafspraken, waarbij instellingen worden afgerekend op hun prestaties, zoals nu in het hoger onderwijs ook al het geval is.

© Nationale Onderwijsgids