Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is sterk aan het dalen. In 2025 zullen er zo'n 100.000 minder kinderen naar de basisschool gaan, berekenen het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau voor de Statistiek (CBS). In sommige gemeenten zullen scholen daardoor moeten sluiten. Dit meldt de Volkskrant.

Gisteren publiceerden het PBL en CBS hun bevolkingsprognoses. Daaruit blijkt dat is sommige gemeenten het aantal basisschoolleerlingen naar verwachting met 25 tot 30 procent zal afnemen. De krimp treft niet alleen gebieden zoals Friesland en Twente maar ook dorpen rondom grote steden. “Daar gingen babyboomers met hun gezinnen wonen”, zegt een woordvoerder van PBL. “Nu zijn de kinderen uit huis en slaat de vergrijzing toe.” Het ministerie van Onderwijs neemt maatregelen om de gevolgen van deze krimp op te vangen. In gebieden waar de leerlingenaantallen sterk afnemen, moet het voor scholen makkelijker worden om samen te werken en te fuseren.

In grote steden neemt het aantal leerlingen in het primair onderwijs juist toe. “Sinds de binnensteden zijn opgeknapt en er Vinexwijken zijn bijgekomen is de stad weer populair bij jonge gezinnen”, aldus de woordvoerder van PBL. Steden als Rotterdam, Den Haag en Groningen krijgen te maken met flinke groei. In Utrecht zal het aantal basisschoolkinderen zelfs met 33 procent toenemen. In absolute aantallen kan Amsterdam de grootste groei verwachten. Er zullen bijna elfduizend kinderen bijkomen, voorspellen de onderzoekers. Een flink aantal meer dan waar de gemeente nu rekening mee houdt. “Als de cijfers kloppen, hebben we wel iets bij te stellen”, aldus een woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids