Normal_14103476940064_1

(Novum) - Een basisscholier heeft woensdag voor consternatie gezorgd door een Engelse lichtkogel uit de Tweede Wereldoorlog mee te nemen naar haar basisschool. Het kind had het projectiel meegebracht in het kader van lessen over de 70-jarige bevrijding van Limburg, meldt de politie.

Docenten reageerden niet gecharmeerd op het meegebrachte aandenken. Zij waarschuwden direct de politie. Die zette de kruising van de Raadhuisstraat en de Dorpsstraat, waar de school aan ligt, af. Een expert van de politie concludeerde dat het projectiel geen explosief materiaal bevat. Wel bleken er resten magnesium in de huls te zitten.

De Britten gebruikten het projectiel om 's nachts een lichtflits te creëren zodat in een klap een groot gebied in het licht werd gezet. De lichtkogel levert volgens de politie geen gevaar meer op, maar kan bij onverwacht uiteenspatten wel oogklachten veroorzaken.

Het was niet nodig de school te ontruimen. Vanwege de vrije woensdagmiddag hebben de kinderen het gebouw inmiddels verlaten, voor de zekerheid gebeurde dat wel via een andere uitgang. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt later ter plaatse om de huls op te ruimen. De politie onderzoekt nog waar het projectiel vandaan komt.