Normal_mishandelijk_huiselijk_geweld_bang

350 scholen in de regio Den Haag doen mee aan een campagne van de GGD om kindermishandeling beter te signaleren. De gezondheidsdienst vindt dat scholen nog te weinig doen tegen mishandeling en misbruik van kinderen. Omdat huiselijk geweld leerlingen van alle leeftijden kan treffen, richt de campagne zich op scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Dit meldt Omroep West.

Docenten hebben nog te vaak niets of nauwelijks iets in gaten. Of ze durven ouders er niet op aan te spreken. Tijdens de campagne 'Signaleren kun je leren' kunnen leerkrachten een speciale training volgen om de signalen van kindermishandeling beter op te merken. Ook krijgen scholen lespakketten om het onderwerp in de klas meer leerlingen te bespreken.

Volgens GGD Haaglanden deden scholen uit de regio bij elkaar 121 meldingen van huiselijk geweld, mishandeling of verwaarlozing. Volgens de organisatie is dit slechts het topje van de ijsberg, veel ellende komt niet aan het licht. De GGD hoopt dat leerkrachten door de actie kindermishandeling makkelijker herkennen en weten wat ze eraan kunnen doen.

Sinds juli 2013 moeten scholen vermoedens van huiselijk geweld melden volgens de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Veel scholen in Den Haag hebben de Meldcode inmiddels ingevoerd. Van de GGD krijgen ze bij aanmelding onder meer een informatiemap en een online cursus over het werken met de Meldcode.

© Nationale Onderwijsgids