Normal_leerlingen_kinderen_publiek

De scholen in Amsterdam zullen de komende jaren overvol raken, als er nu niet wordt ingegrepen. Onderzoek wijst uit dat het aantal leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs de komende jaren flink gaan toenemen. Dat schrijft wethouder van Onderwijs, Simone Kukenheim, in een brief aan de gemeenteraad. Het college zal extra moeten investeren in de bouw van nieuwe scholen, waarschuwt de wethouder. Dat meldt het Parool.

In opdracht van de gemeente heeft het Bureau Onderzoek en Statistiek onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat  het aantal leerlingen op de basisschool met 7,4 procent zal stijgen de komende jaren. Op de middelbare school is de toename zelfs tien procent. Pas na 2025 zal het leerlingenaantal weer stabiliseren is de verwachting.

Veel scholen in de hoofdstad kampen nu al met plaatsgebrek. Enkele scholen moesten het afgelopen jaar een loting houden omdat ze teveel aanmeldingen kregen van nieuwe scholieren. In het collegeakkoord was al geld gereserveerd om scholen bij te bouwen. Volgens een woordvoerder van de wethouder is dat bedrag echter niet voldoende. “Het college zal extra geld moeten vrijmaken”.

Als oorzaak voor de flinke toename van kinderen in de stad noemen de onderzoekers de geboortegolf uit 2010. Ook blijven steeds meer gezinnen in de stad wonen. Voorheen trokken veel gezinnen weg uit de stad, op zoek naar rust en ruimte. Die trend werd doorbroken door de economische crisis en de stagnerende huizenmarkt.

© Nationale Onderwijsgids