De Zout Express van de RUG en AkzoNobel gaat weer on tour (foto: Rijksuniversiteit Groningen)

Nu de zomervakantie weer voorbij is, gaat ook de Zout Express weer 'on tour'. Het rijdende laboratorium, een initiatief van chemiebedrijf AkzoNobel en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zal de komende zes weken ruim zestig basisscholen bezoeken in Groningen, Friesland en Drenthe. Als eerste krijgt CBS Roemte in het Groningse Loppersum bezoek van de wetenschapstruck. Dit meldt de RUG.

De leerlingen krijgen in de Zout Express een 'zoutige' les. Allerlei proefjes met zout staan centraal, zoals het maken van zoutkristalconstructies. De leerlingen ontwerpen hun eigen experiment, voeren die uit en observeren wat er gebeurt. Zo maken ze kennis met de basisvaardigheden uit de wetenschap. De beste 'zouters' in deze zoutkristalgroeiwedstrijd worden eind oktober verkozen.

Inmiddels gaat de Zout Express alweer voor het zevende jaar op bezoek bij scholen in het noorden van het land. Op veel scholen zijn de zoutles en de kristalgroeiwedstrijd opgenomen in het lesprogramma van de school. “De Zout Express met de gastles in de truck belicht alle facetten van de zoutwinning en brengt leerlingen in aanraking met basisbegrippen uit de natuur- en scheikunde”, zegt Fester Oosterhuis van AkzoNobel. “En aan het eind van de les beseffen ze dat zout meer is dan het zout op het eitje of op de weg. En we hopen natuurlijk dat we de leerlingen prikkelen om later een technisch beroep te kiezen”.

© Nationale Onderwijsgids