Normal_kaars

Voor scholen die zijn getroffen door de vliegramp in Oekraïne is een handleiding gemaakt voor rouwbegeleiding in de klas. De handleiding 'De leegte in school...' is samengesteld door experts van het Instituut voor Psychotrauma en het Nederlands Instituut van Psychologen. De informatie is voornamelijk bedoeld voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs maar kan ook gebruikt worden voor andere onderwijssoorten. Dit meldt sectororganisatie de VO Raad.

Aan boord van het toestel MH17 van Malaysia Airlines waren 196 Nederlanders, waaronder ook veel leerlingen en personeelsleden van scholen verspreid over het land. Een aantal scholen begint daardoor het nieuwe schooljaar met lege plekken in de klas. De handleiding biedt scholen en docenten adviezen over hoe ze hiermee om kunnen gaan.

De handleiding bevat onder meer lesideeën en tips over het voeren van gesprekken met leerlingen. Ook het vormgeven van een herdenking of stille ruimte wordt besproken en hoe ouders en leerlingen begeleid kunnen worden in het omgaan met verlies en verdriet.

De handleiding 'De leegte in school...Verder op school na de vliegramp Oekraïne' kan gedownload worden op de website van de VO Raad.