Normal_rekenen

Veranderingen in de hippocampus zorgen ervoor dat kinderen niet meer hoeven te tellen op hun handen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, zo meldt Nu.nl.  

 

De hippocampus is het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor de aansturing van het geheugen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat hoe ouder kinderen werden, hoe minder vaak ze hun handen nodig hadden bij het maken van berekeningen. Met het verstrijken van de jaren veranderde  ook de hippocampus. Hoe ouder de kinderen werden, hoe minder het hersengebied dat actief is bij tellen werd geactiveerd. 
 
Uit het onderzoek bleek daarnaast ook de neocortex, een hersengedeelte dat belangrijk is bij het langetermijngeheugen – steeds meer verbindingen te hebben met de hippocampus. Dit kan verklaren waarom jonge kinderen hun vingers nog gebruiken bij het tellen en dit voor volwassen niet meer nodig is. De informatie is dan opgeslagen in het langetermijngeheugen. 
 
Tijdens het onderzoek werden hersenscans gemaakt van kinderen in de leeftijdscategorie 7-9 jaar en 14-17 jaar en bij volwassen, terwijl zij bezig waren met het oplossen van simpele rekensommetjes. Na een jaar werden de hersenscans herhaald. Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek dat aantoont dat het rekenvermogen op jonge leeftijd onderbouwd wordt door veranderingen in de hersenen. 
 
© Nationale Onderwijsgids