Normal_kind_computer_pc

Kleuters kunnen gemiddeld beter omgaan met digitale apparaten dan hun ouders. Hun Digitale IQ, ofwel hun zelfvertrouwen in het gebruik van en kennis over moderne technieken is hoger. Tieners zijn het beste toegerust op de digitale maatschappij. Dit meldt de Stentor naar aanleiding van onderzoek door Ofcom, de Britse toezichthouder op de communicatiemarkt. 

Ofcom onderzocht het Digitale IQ van mensen. Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen van 6 net zo veel kunnen op apparaten als computers of tablets als mensen van 45 jaar oud. Omdat de kleuters echter veel jonger zijn, scoorden ze met die vaardigheden een hoger Digitaal IQ dan de veertigers. Van de 55-plussers scoort de meerderheid lager dan gemiddeld. 
 
Tieners in de leeftijd van 14 en 15 kunnen het beste hun weg vinden in de digitale maatschappij. Omdat zij rond het jaar 2000 geboren zijn hebben zij bijvoorbeeld het inbellen op internet niet meer meegemaakt; zij groeiden op met breedbandinternet. De jongeren hebben de moderne technieken volledig in hun dagelijks leven geïntegreerd. Uit het onderzoek bleek overigens wel dat de jongeren de apparaten anders gebruiken dan bijvoorbeeld de ouderen. Zo gebeurt maar 3 procent van de communicatie van jongeren via een telefoongesprek, terwijl dit bij ouderen 20 procent is. Tieners communiceerden voornamelijk met tekstberichten, hoewel ze veel minder emailen dan volwassenen.  
 
© Nationale Onderwijsgids