Avra Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog

In aanloop tot de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag krijgen scholen in de gemeente Bronckhorst een speciale leskist uitgereikt. De kist bevat lesmateriaal over de luchtoorlog die in de Tweede Wereldoorlog boven de regio werd uitgevochten. Aanleiding is de berging van een Lancaster ED470 bommenwerper in de plaats Zelhem afgelopen najaar. Dit meldt gemeente Bronckhorst.

Veel scholen in de regio grepen de bergingswerkzaamheden aan om hun leerlingen les te geven over de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer zevenhonderd leerlingen bezochten de locatie van het neergestorte oorlogsvliegtuig. Daar kregen zij uitleg over de crash en de berging. De leskist is een vervolg hierop.

De leskist bevat onder meer een speciale film gemaakt door radio Ideaal, lesbrieven over de ruim veertig toestellen die in Bronckhorst neerkwamen tijdens de oorlog. Ook geeft het lesmateriaal achtergrondinformatie over de bemanningsleden die omkwamen bij de crash van de Lancaster, hun familie en hun beweegredenen om te vechten in de oorlog. In de kist zitten ook brokstukken van bommen of plaatmateriaal van het vliegtuig en een stukje parachutestof.

De inhoud van de kist is samengesteld door studenten van de Iselinge Hogeschool Doetinchem die literatuuronderzoek verrichtten naar de crash van de Lancaster. Zij werkten samen met de stichting Oud Zelhem. Al het lesmateriaal is ook in digitale vorm beschikbaar. De eerste leskist is vandaag officieel door de burgemeester overhandigd aan leerling Sander Regelink van de Looschool in Zelhem. Hij woont in de boerderij vlakbij de plaats waar de berging van de Lancaster plaatsvond.

© Nationale Onderwijsgids