Normal_5889

DEN HAAG (ANP) - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil snel met de kinderopvangbranche om tafel om ervoor te zorgen dat ouders gedurende vakantieperiodes niet moeten doorbetalen voor plekken in de buitenschoolse opvang (bso) waarvan ze op dat moment geen gebruik maken.

Kamp maakte dat woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kinderopvang. Hij ondersteunde een oproep van de VVD aan de branche om het voor ouders mogelijk te maken per uur te betalen voor de opvang van hun kroost. Zo kan worden voorkomen dat ouders moeten betalen voor opvanguren terwijl hun kind al thuis zit. Kamp gaf wel aan dat het aan de ondernemers in de kinderopvang zelf is om dat te regelen.

Vorige week kwamen Kamp en staatssecretaris Frans Weekers al met het voorstel om ouders alleen maar kinderopvangtoeslag te verstrekken op de uren dat zij aan het werk zijn. Op die manier hopen ze misbruik van die toeslag tegen te gaan. Hiervoor bleek woensdag voldoende steun in de Tweede Kamer.

Kamp komt volgende maand met plannen om fors te besparen op de kinderopvangtoeslag, omdat de kosten daarvan de afgelopen jaren steeds weer zijn toegenomen. In het regeerakkoord staat dat het vooral de bedoeling is om de steun aan hogere inkomens geleidelijk op te heffen. Kamp beloofde woensdag dat hij bij het opstellen van de bezuinigingsplannen met name de gevolgen voor lage inkomens in de gaten zal houden.

Vorig jaar maakten 822.000 kinderen gebruik van een vorm van kinderopvang. De overheid droeg hier in totaal ruim 3,4 miljard euro aan bij.