Normal_8588

ALMERE - De leerplichtambtenaren van de gemeente Almere gaan in de week voor de kerstvakantie extra controles uitvoeren op verschillende basisscholen in de stad.

De controles zijn erop gericht om luxeverzuim tegen te gaan. Er is sprake van luxeverzuim als ouders hun kind(eren) thuis houden van school om bijvoorbeeld eerder op vakantie te gaan.

De leerplichtambtenaren gaan bij basisscholen de klas in om leerlingenlijsten te tellen en de ziekmeldingen na te gaan. Bij afwezigheid nemen de leerplichtambtenaren telefonisch contact op met de ouders of ze gaan op huisbezoek.

Als blijkt dat de ouders vervroegd op vakantie zijn gegaan met hun kind(eren), dan geven de leerplichtambtenaren een waarschuwing af. Is er al eerder sprake geweest van luxeverzuim, dan volgt er een proces-verbaal.

Leerplicht = leerrecht
In de leerplichtwet staat dat een leerplichtig kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven buiten de schoolvakanties om.

Met de extra controles wil de gemeente Almere de ongeoorloofde afwezigheid van kinderen in de laatste dagen voor de kerstvakantie aanpakken. De leerplicht is ook een leerrecht want ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids